Over Bert Hellinger

Bert Hellinger werd in 1925 in Duitsland geboren. Hij studeerde filosofie, theologie en pedagogiek. Als kind had hij de wens om priester te worden en op 20 jarige leeftijd trad hij toe tot een katholieke religieuze orde. Zestien jaar lang was hij missionaris bij de Zoeloes in Zuid-Afrika. Hij nam daar deel aan een interraciale oecumenische training in groepsdynamica die geleid werd door Anglicaanse geestelijken. Zij hadden uit Amerika een vorm van groepswerk meegebracht waarin de waarde van dialogen, fenomenologie en individuele menselijke ervaringen voorop stond.

Begin 70’er jaren verliet Hellinger de orde, keerde terug naar Duitsland en begon aan een psychoanalytische opleiding. Na het lezen van Janovs Primal Scream reisde hij naar de Verenigde Staten om een training primaltherapie te volgen. Vervolgens bekwaamde hij zich in gestalttherapie en transactionele analyse. Door het analyseren van ‘scripts’ ontdekte hij dat sommige ervan gedurende generaties in relatiesystemen van families doorwerken. Van belang waren het boek Invisible Bonds van Ivan Boszormenyi-Nagy en diens ontdekking van verborgen loyaliteiten en de noodzaak van evenwicht tussen geven en nemen.

Later kwam Hellinger in aanraking met gezinstherapie waar hij de eerste opstellingen meemaakte. Na het lezen van het artikel over ‘de perverse driehoek’ van Jay Haley ontdekte hij het belang van de rangorde in families. Hij bekwaamde zich verder in gezinstherapie en verdiepte zich in hypnotherapie en in neurolinguïstisch programmeren (NLP). Verder hebben de provocative therapy en de festhalt-therapie zijn manier van werken beïnvloed.

Tegenwoordig woont Bert Hellinger in Zuidoost Beieren dicht bij de Oostenrijkse grens en geeft hij workshops in landen over de hele wereld.